Sidor

söndag 16 januari 2011

Vladislav Savic: Vladimir Putin och rysskräcken

Titeln är lite missvisande. Boken handlar inte så jättemycket om Putin, och är definitivt inte en biografi. Den handlar om Ryssland - det nya Ryssland efter östblockets fall. Vladislav Savic har sina rötter i trakterna och han har jobbat som utrikeskorrespondent i öst i många år. Speciellt inledningen av boken ger en god bild av det slitsamma, dramatiska och ibland direkt livsfarliga jobb han ägnat sig åt. En sak är säker: Ryssland är ett konstigt land, och Ryssland är oerhört olikt Sverige. Det är nog därför vi är, eller i alla fall har varit så rädda för ”ryssen”.


Om vi ska återgå till Putin kan man konstatera att denne hade det väl förspänt när han tog över efter Boris Jeltsin. Jeltsin var försupen och schabblade bort sina sista år vid makten. Putin är helnykterist och gjorde ett handlingskraftigt intryck. I ett land där alkoholen ger männen en så låg medellivslängd som 59 år ter sig en nykter president som en frälsare.

Men jag tycker boken är svårläst, den gapar över för mycket. Mängden småkonflikter och diplomatiska klavertramp gör att man bara mäktar med ett par sidor i taget. Inte lär vi heller känna den vanlige medelryssen. Om han ens finns.

Kanske kommer vi svenskar aldrig att kunna förstå Ryssland, på samma sätt som Israel-palestinakonflikten förbryllar. En sak står dock klar när man slår igen boken: Ryssland kommer aldrig att invadera Sverige – de har nog med inre stridigheter för att vilja utvidga det redan gigantiska landet.

/Johan

Inga kommentarer: