Sidor

söndag 30 januari 2011

Helia Phoenix: Lady Gaga - Just Dance, The Biography

Kan man skriva en biografi om någon som inte ens har fyllt 25? Tydligen, Helia Phoenix har sammanfattat Lady Gagas liv fram till 2010 och det blev något av en snabbspolad dagbok, just på grund av den korta tidsrymden. En skandal per kapitel ungefär, men också en god insikt i skapande och karriärbyggande. Gaga växte upp i New York med välbärgade föräldrar och en stadig diet av 70- och 80-talets arenarock. Senare blev Madonna och Britney viktiga förebilder. Hon gick på flickskolan Sacred Heart där även Hiltonsyskonen gick – inget för fattiglappar. Gaga började uppträda tidigt, ofta till eget pianokomp, men visade också stort intresse för mode och dans.

Den välresearchade boken är kanske inte särskilt kritisk, men det finns inte så mycket att kritisera – Gaga har inga barn hon kan försumma. Hon har knarkat mer för att hennes idoler har gjort det än för att glömma en taskig uppväxt – för hon har inte haft en taskig uppväxt! Alla som hjälpt Gaga i karriären får credit och den kritiska punkten kommer snarare nu, i år – hur ska hon lyckas följa upp framgången?

På en punkt är jag besviken på boken – bilderna. Det är bara nutida scenbilder, som man kan se i vilken blaska som helst. Inga bilder från barndom, skola, tidiga uppträdanden eller nåt annat historiskt intressant dokument av typen textskisser, kostymsketcher eller scenbyggen. Det lär komma fler Gagabiografier med tiden.

/Johan

Inga kommentarer: