Sidor

lördag 28 augusti 2010

Ingmar Norlén: Jakten på Johnny Bode - skandalernas man

Musikvärlden har sina dekadenta stjärnor men de färgstarkaste kommer påfallande ofta från England och USA. Hmm, nu muttrade Nick Cave nånting så ok, med hjälp av hans landsman Michael Hutchence så kvalar väl Australien in också.

Vad kan då Sverige tävla med? Thåström? Plura? Dregen? 30-talets underbarn Johnny Bode slår dem alla. Visst hade jag hört spridda skrönor om Bode tidigare, men P3 kulturs temavecka om dålig smak grävde djupare i historien om denne märklige man. Nästa steg - ni har nog redan gissat det – blir givetvis att läsa en Bode-biografi. Det är så vi gör här på Vältummat.

Ingmar Norléns bok Jakten på Johnny Bode – skandalernas man dras med ett något ålderdomligt språk men så handlar det också om en artist som slog igenom ett par decennier innan rock n’ roll. Bode var otvivelaktigt en stor musikalisk talang men hans stora problem var att han totalt saknade moral och tjänade han en slant så gjorde han av med det dubbla. Han var också expert på att vända kappan efter vinden, något som förde honom till såväl den nazistvänliga kretsen i Norge som till hans musikaliska hemmaplan – operettscenen i Wien. Mest känd i Sverige är han kanske ändå som upphovsman till skivan BordellMammas Visor. Har ni läst såhär långt så är ni säkert halvägs till biblioteket. Johnny Bode var rock n’ roll – before rock n’roll, som Mando Diao skulle ha sagt.

/Johan

Inga kommentarer: