Sidor

söndag 8 augusti 2010

Inte mycket Cave i Bad Seed

Ian Johnston har gjort ett gediget arbete med denna Nick Cave-biografi men nästan missat en viktig bit – Nick Cave själv. Som framgår av andrahandsuppgifter är Cave inget lätt intevjuobjekt och rena Cave-citat används ytterst sparsamt i boken.

Istället förs historien framåt av diverse ex- och nuvarande medlemmar i Birthday Party och The Bad Seeds. Den numera döde basisten Tracy Pew framstår som 110 procent rock n’ roll medan Mick Harvey tvingas hålla ordning på allt och alla. Nick Cave fäller krokben på sin egen karriär genom hela 80-talet och knarkar bort pass och flickvänner men får någorlunda kontroll på allt kring 1990, boken slutar med inspelningarna till det som skulle bli det folkliga genombrottet – Murder Ballads.

Man får veta mycket HUR men inte så mycket VARFÖR i den här boken. Den har icke desto mindre en rad galna anekdoter att bjuda på, som när nyss nämnde Tracy Pew stjäl och krockar bilar. Eller den kulturella frontalkrocken mellan Neil Youngs producent David Briggs och Nicke Grotta. Men jag har fortfarande inte fått svar på den stora frågan: Vem ÄR Nick Cave?

/Johan

Inga kommentarer: