Sidor

lördag 10 juli 2010

Mr Crowley

Det är märkligt hur en sak kan leda till en annan. I en mataffär i Borgholm hittade jag CDn ”The great beast speaks” med kanske de enda ljudinspelningar som gjorts av Aleister Crowley. Om inte Crowley är bekant kan ni googla honom eller så kan jag lite snabbt berätta att han var mystiker, poet och bergsklättrare med mera och brukar kallas den första rockstjärnan (han levde mellan 1875 och 1947). Tidigare i bloggen behandlades Ozzy Osborne som skrivit låten Mr Crowley om – gissa vem! Men

Crowley uppmärksammades även i litteraturen, i sin samtid. W Somerset Maugham publicerade 1908 den lilla boken The Magician, och den läser jag nu. I denna bok dyker en viss Oliver Haddo upp, en person som påminner om Aleister Crowley, så till den grad att Crowley själv insåg likheten och recenserade boken i en tidning under pseudonymen Oliver Haddo! Han anser dock att Maugham har kopierat lite väl mycket från andra författare.

Maugham hade träffat Crowley vid något tillfälle innan bokens tillkomst och tyckt rätt illa om honom, men ändå blivit så faschinerad att det blev stoff till en bok. Obehagliga möten triggar nog igång skrivandet mer, det finns något dolt som vill fram. Vi avslutar med några ord från Ozzys låt:

Mr. Crowley, what went down in your head
Mr. Crowley, did you talk to the dead
Your lifestyle to me seems so tragic
With the thrill of it all
You fooled all the people with magic
You waited on Satan's call

/Johan

2 kommentarer:

Veronica sa...

Det som är lite trist med just Crowley är att det ofta handlar om myten- det är svårt att veta vad som är sant och inte när det handlar om böcker om just honom. Det finns ju en mängd- som att han dog när han lockade fram djävulen eller att hans son (?) dog under ungefär samma omständigtheter. Men han är ju onekligen intressant.

Knegarn sa...

sant. eller det där med att han käkade upp sina bärare under en bergsbestigning