Sidor

måndag 7 juni 2010

Sekten är värst

Det finns många vägar till en läsupplevelse. Man kan snubbla in på en second handbutik och hitta Sekten av Dean R Koontz för en femma. Man kan gå på after work med Kommisarie Winter och Inspektör Linder och få tips om Kurt i Kurtby av Erlend Loe för att man jobbar som truckförare. Båda böckerna handlar om sekter, ett alltid lika faschinerande ämne.
Sekten påminner om filmen Omen. En liten oskyldig pojke ”utses” av en sekt till antikrist och jagas från staden till en snötäckt vildmark. Hela boken igenom känner man en total hopplöshet för det känns som inget kan rädda pojken men som i många böcker blir slutet lyckligt, och det var ju det man hoppades på. Men vägen dit – oliiiiiidligt spännande.

Kurt i Kurtby är bara en av många böcker om truckföraren Kurt. Chefen vill att Kurt ska ta semester, för det måste man. Kurt och familjen hamnar i Kurtby, och byt lite bokstäver så fattar ni att detta anknyter till en högst verklig sekt med mord, barnflickor och skäggiga pastorer. Kurt tros här vara den nya pastorn som församlingen har väntat på, och ja, det där otäcka mörkhåriga fruntimret finns med här också… Det värsta som händer med Kurt under detta äventyr är att han börjar prata gammaldags. Men även Kurt kommer ur sektens klor.

/Johan

Inga kommentarer: