Sidor

måndag 31 maj 2010

Nick Kent: Apathy for the Devil

Engelsmannen Nick Kent är en musikjournalist av ett slag som vi inte har hemma i lagoma Sverige. Under 70-talet levde han samma vilda rock n’ rolliv som de artister han skrev om. Kents förra bok, the dark stuff, innehöll väl valda artiklar från 1972 till 1994. Den nya boken Apathy for the devil är mer av en självbiografi, men även här finns stora bitar rockhistoria.
Nick Kent växer upp med den brittiska popvågen på 60–talet, börjar studera litteratur i slutet av samma decennium men det är med artiklar och reportage om sina husgudar Rolling Stones, Iggy Pop och David Bowie som han blir känd i början på 70-talet. Med framgångarna kommer ett tilltagande drogmissbruk som under andra halvan av 70-talet hotar att förgöra honom.

Mitt i denna kaotiska tillvaro hinner Kent med en romans med Crissie Hynde i Pretenders, två veckors medlemskap i Sex Pistols och en minst sagt ambivalent inställning till punken i allmänhet – med samma hatkärlek tillbaka från punkarna. Han hinner til exempel både få stryk av och rädda livet på Sid Vicious inom loppet av några sidor i boken. Frågan är bara hur man kan göra så skarpa iakttagelser med så mycket droger i kroppen - är allt i boken 100 % sanning? Det finns en tendens att Kent förhärligar artisterna medan han ser ner på sig själv. Först på 90-talet blir han drogfri, skaffar familj och bosätter sig i Paris. Han har i dagens läge funnit ett lugn som inte var önskvärt i ungdomens glada dagar – Nick Kent överlevde sjuttiotalet och kan berätta mer detaljerat om det än de flesta. Läsvärt, men som sagt, ta boken med en nypa salt.

Johan Forsman

 

1 kommentar:

schmut sa...

Ah, den där har jag helt missat. Är nog något för både mig och maken!