Sidor

måndag 5 juli 2010

bästa vampyrboken?

Mitt tänkta King-projekt under 2010 har inte resulterat mer än i två lästa böcker, Carrie och Staden som försvann (som jag väntat i månader på att få tag i ett ex av). Illa.
Jag hade hoppats på att få igång det igen när jag nu väl fick tag på boken, men nu är jag bara sugen på att läsa vampyrböcker - det är Kings fel förstås, Staden som försvann är ruggigt bra och står sig fortfarande finfint i genren trots 35 år på nacken.

Men vilken är egentligen den allra bästa boken på temat?

/Helena

9 kommentarer:

Heartcore sa...

Älskar Staden som försvann! Jag gillar John Ajvide Lindqvists böcker också och Låt den rätte komma in är en riktigt bra vampyr-bok. Filmen är inte dålig den heller, men söndercensurerad i jämförelse.

/Therése

Veronica sa...

Staden som försvann är en höjdare och mycket annorlunda vampyrberättelse dessutom. Bram Stokers Dracula är en klassiker men själv tycker jag att den är ganska torr. Anne Rice vampyrböcker gillade jag förut men jag har inte läst någon på hundra år känns det som. Polydoris Vampyren är en klassiker, likaså Carmilla av Sheridan le fanu som bägge två är äldre än Stoker. Men ge inte upp King! Läs de mörka tornet serien- det är Kings mästerverk!

Emma P sa...

Inser när jag läser detta att jag absolut måste läsa staden som försvann! Mina favoriter bland vampyrböcker är Mörkrets furste och De fördömdas dottning av anne rice. jag gillar verkligen hennes vampyrer, de känns genomtänkta, har en hyfsat trovärdig historia och dessutom 'är de inte som de moderna "win win"-vampyrerna, vilket jag uppskattar mkt.

Anonym sa...

Jag måste nog säga Ann Rice, fast jag har nog läst Meyer fler gånger (men en av hennes böcker borde räknas som en halv i alla falll). Men måste bara tipsa om Boktjuven, som visserligen inte handlare om vampyrer men den är sjukt annorlunda, gillar man "Meet Joe black" så gillar man boktjuven...

Erica sa...

Mobba mig nu bara men twilight kommer alltid Nummer 1 för mig :)

Helena sa...

Många bra tips här, tack!
Är själv ett gammalt Anne Rice-fan, hon var omåttligt populär när jag gick i gymnasiet. Det hjälpte väl till att En vampyrs bekännelser filmatiserades med Brad Pitt och Tom Cruise i samma veva :)

Evelina sa...

true blood böckerna,men det ska vara på engelska!

EmmaLotta sa...

Jag säger också True Blood, men även Anita Blake (Laurell K. Hamilton)...men det ska vara de första böckerna sedan blir sex-scenerna lite väl många och lite väl detaljerade...men de första är toppen. Mercy Thompson böckerna av Patricia Briggs är också kul (inte enbart vampyrer dock)

Anonym sa...

Jag håller på att läsa J.R.Wards serie, black dagger brotherhood. Inte de vanliga klassiska vampyrerna kanske men riktigt bra.

http://www.goodreads.com/author/show/20248.J_R_Ward

Håller med personen ovan om att Patricia Briggs böcker är bra. Mercy Thompson och Alfa and omega är några av mina favoritserier, men mer fokuserade på varulvar än vampyrer. En annan författare jag gillar är Kelley Armstrongs Otherworldserie.